
معاون علمی رئیس جمهور اعلام کرد سرمایه گذاری ۱۰ همتی معاونت علمی برای ایجاد صندوق زیرساخت هوش مصنوعی
وبو: معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور از سرمایه گذاری ۱۰ همتی این معاونت جهت راه اندازی «صندوق زیرساخت هوش مصنوعی» آگاهی داد و هدف از آنرا پشتیبانی از توسعه فناوری های پیشرفته در کشور مطرح کرد.
به گزارش وبو به نقل از ایسنا، دکتر افشین در حاشیه جلسه تخصصی با فعالان حوزه هوش مصنوعی درجمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا مقرر است صندوق هوش مصنوعی نهاد مالی بزرگی مانند صندوق نوآوری و شکوفایی باشد، توضیح داد: در حوزه زیر ساخت اتفاق مهمی که داریم، اینست که زیر ساخت کشور را در این عرصه توسعه دهیم و این توسعه باید در قسمت خصوصی باشد؛ چون که دولت قرار نیست خودش توسعه دهنده زیر ساخت باشد.
وی با تکیه بر این که هر اقدامی که در دولت صورت می گیرد، به علت بروکراسی ها به نتیجه نمی رسد، اظهار نمود: ما به دنبال تشکیل زیر ساخت در حوزه هوش مصنوعی هستیم که کل تجهیزاتی که وارد می شود و GPU که معاونت ایجاد کرده، بعنوان سرمایه اولیه این صندوق قرار می گیرد و سایر فعالان این حوزه می توانند در این صندوق سرمایه گذاری کنند که این سرمایه گذاری می تواند یا به شکل تجهیزات GPU و یا به شکل مالی باشد.
افشین تصریح کرد: معاونت علمی این آمادگی را دارد که به ازای سرمایه گذاری شرکت ها، تا دو برابر آنرا در چارچوب سهم، به شرکتهای بخش خصوصی تخصیص دهد تا صندوق زیر ساخت هوش مصنوعی، در اختیار اکوسیستم خصوصی قرار گیرد، ولی معاونت در کنار آن خواهد بود تا توسعه متقارنی در حوزه توسعه زیر ساخت هوش مصنوعی صورت گیرد.
معاون علمی رئیس جمهور، سرمایه اولیه این صندوق را از جانب معاونت حدود ۱۰ همت ذکر کرد.
تعیین تکلیف طرح ملی هوش مصنوعی و سازمان ملی هوش مصنوعی
افشین ضمن اشاره به روند تدوین طرح ملی هوش مصنوعی و سند ملی و سازمان هوش مصنوعی اظهار امیدواری کرد که ظرف یک ماه آینده با اجماع میان دولت، مجلس و شورایعالی انقلاب فرهنگی، ساماندهی کامل در حوزه هوش مصنوعی صورت گیرد با وحدت دستگاه ها، شاهد شتاب در این راه باشیم.
وی این اجماع را در حوزه سند ملی هوش مصنوعی، طرح هوش مصنوعی و سایر مصوبات دانست و افزود: با این اجماع کشور با یک شاخص و مکانیزم جدید و همدلی که میان دستگاه ها ایجاد می شود، هوش مصنوعی را به جلو ببریم.
افشین در پاسخ به این سوال که تصویب نهائی در این عرصه بر عهده مجلس است یا شورایعالی انقلاب فرهنگی، اظهار داشت: بطور قطع هماهنگی میان دولت، مجلس و شورایعالی انقلاب فرهگی صورت می گیرد و این اجماع وفاق میان شورا، مجلس و دولت می باشد.
کاهش بودجه های معاونت علمی
افشین ضمن اشاره به کاهش قابل توجه بودجه معاونت علمی امسال نسبت به سال گذشته، ابراز امیدواری کرد با حمایت سازمان برنامه و بودجه و نگاه ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی، این کاهش جبران شده و مسیر توسعه علمی کشور متوقف نشود.
وی افزود: عدد بزرگی از بودجه معاونت علمی کاسته شده است، ولی سازمان برنامه قول داده است که این کاهش را از منابع دیگری جبران کند. این کاهش در ایام پایانی سال قبل در مجلس رخ داده و امیدواریم که با نگاه ویژه رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور به حوزه های فناوری؛ این کاهش بودجه جبران شود.
طرح اعتبار مالیاتی شرکتهای دانش بنیان
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، اظهار داشت: در قانون جهش تولید دانش بنیان، دو ماده مهم یعنی مواد ۱۱ و ۱۳، این امکان را فراهم نموده اند که هزینه های شرکت ها برای توسعه داخلی یا مشارکت در زیست بوم دانش بنیان بعنوان اعتبار مالیاتی درنظر گرفته شود. فرض کنید شرکتی باید دو همت مالیات پرداخت کند؛ اگر این شرکت بخشی از این مبلغ مثلا ۲۰۰ میلیارد تومان را صرف پژوهش و توسعه یا کمک به اکوسیستم دانش بنیان کند، این هزینه به منزله پرداخت مالیات تلقی می شود.
افشین ضمن اشاره به منافع این رویکرد برای دولت، اظهار نمود: نگاه قانون گذار این بوده که بخشی از مالیات کشور به حوزه هایی اختصاص پیدا کند که برای آینده توسعه ای کشور حیاتی هستند. در واقع، دولت مالیات را هدفمند خرج می کند و در مقابل، توسعه فناوری، بازدهی چندبرابری برای کشور بهمراه دارد.
وی ادامه داد: طبق توافقی که با وزیر اقتصاد داشتیم، قرار بود در سال ۱۴۰۳، مبلغی حدود ۶۰ همت در چارچوب مواد ۱۱ و ۱۳ صرف پژوهش و توسعه شود. اگر این رقم محقق شود، بخش مهمی از مالیات به جای رفتن به خزانه عمومی، مستقیماً در خدمت شرکتهای دانش بنیان و توسعه فناوری قرار می گیرد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان افزود: برای مقایسه، باید بگویم که کل درآمد کشور از حوزه نانو در سال ۱۴۰۲ حدود ۶۰ همت بوده است؛ در حالیکه از آغاز فعالیت در این عرصه تاکنون، تنها حدود ۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری دولتی صورت گرفته است. ازاین رو بازگشت سرمایه تنها در یک سال، تقریبا ۶ همت بوده و این نشان داده است سرمایه گذاری در دانش و فناوری، بازدهی بسیار بالایی دارد.
وی با تاکید بر اهمیت بروزرسانی تجهیزات دانشگاهی، اظهار داشت: در تفاهمنامه ای سه جانبه میان وزارت علوم، هلدینگ خلیج فارس و فولاد مبارکه اصفهان، این امکان فراهم شده که شرکت ها هزینه های خود در حوزه پژوهش و توسعه، تجهیزات آزمایشگاهی و حتی راه اندازی ساختمان های علمی را بعنوان اعتبار مالیاتی ثبت کنند.
افشین اضافه کرد: با این شیوه، دانشگاه ها می توانند بدون فرآیندهای پیچیده ارزیابی، سریع تر تجهیزات خویش را بروزرسانی کرده و زیرساخت های تحقیقاتی را ارتقاء دهند. این مورد می تواند خیلی از گلایه های منطقی دانشگاه ها را در زمینه فرسودگی تجهیزات آزمایشگاهی پاسخ دهد و به جهش علمی کشور کمک نماید.
وی تصریح کرد: حالا که محدودیت منابع برطرف شده، این به عهده رؤسای دانشگاه ها و معاونان پژوهشی است که با استفاده از این فرصت، منابع مالی جذب کنند. این فرصت مانند بودجه ای سیال است که هر دانشگاهی که فعال تر باشد، سهم بیشتری از آن خواهد داشت.